Теорія норм Р. Алексі і реляційна техніка: поняття і опосередкування - Vdovichen, Vitalii; Shcherbanyuk, Oksana (Право та державне управління, 2023)
У статті йдеться про перспективу залучення теорії норм Р. Алексі в реляційну техніку як таку. Визначено поняття теорії норм Р. Алексі і реляційної техніки, а також особливості їхнього опосередкування. Для того щоб дістатися до цієї мети надаються відповіді на запитання, що таке теорія норм Р. Алексі і реляційна техніка як така, а також як вони оптимально співвідносяться. Що стосується теорії норм Р. Алексі, то констатовано, що поділ норм на правила і принципи в теорії норм може ґрунтуватися на різних критеріях, причому найбільш відомим є критерій генералізації, згідно з яким правила – це конкретніші, а принципи – загальніші норми. Р. Алексі вводить новий критерій для розрізнення правил і принципів, який бере до уваги той факт, що правила можуть бути або виконані, або не виконані, тоді як принципи можуть бути виконані різною мірою. Поділ норм на правила і принципи у Р. Алексі є основою його теорії юридичного дискурсу, яка, зокрема, включає в себе аналіз деонтологічних та аксіологічних норм, принципу пропорційності, введення поняття долучених норм, взяття до уваги норм для вирішення в сенсі Є. Ерліха та ін. Що стосується реляційної техніки як такої, то вводиться розрізнення дуалістичної і моністичної реляційної техніки, причому в першому випадку йдеться про реляційну техніку, яка має процесуально- і матеріально-правовий характер, а в другому – про матеріально-правову реляційну техніку, яка інакше називається експертним стилем опрацювання правової справи. Дуалістична реляційна техніка поділяється на стару реляційну техніку, яка існує з кінця XV століття до приблизно середини XIX століття, і нову, яка існує з приблизно середини XIX століття, особливо з 1884 року, коли було опубліковане перше видання посібника з реляційної техніки Г. Даубеншпека, до наших днів. Зазначається, що нова реляційна техніка, в дещо іншому аспекті, складається як із дуалістичної, так і моністичної реляційної техніки. Наведені деякі особливості, які дозволяють поглибити розуміння наведеного розрізнення. Що стосується опосередкування теорії норм Р. Алексі і реляційної техніки як такої, то показано, що таке опосередкування можливе завдяки взяттю до уваги субсумції і зважування як двох форм застосування права, про які говорить Р. Алексі. Відзначено, що реляційна техніка як така – це методика, яка стосується переважно правил і субсумції. Тоді як нова реляційна техніка має залучати також принципи і зважування, і стати у підсумку дисципліною, яка ґрунтується на теорії норм, тобто теорії правил і принципів Р. Алексі, а також на корелятивній теорії цього автора, яка бере до уваги як субсумцію під правило, так і зважування принципів.
Keywords: правила і принципи; принцип пропорційності; юридична методологія; теорія юридичної аргументації; Є.Ерліх