Аналіз взаємодії маркетингу й обслуговування клієнтів у готельно-ресторанному бізнесі України - Кифяк, Олександр; Бондарчук, К. П.; Горішевський, П. А. (ЗВО "Львівський університет бізнесу та права", 2024)
Стаття присвячена пошуку шляхів підвищення ефективності управління підприємствами у сфері готельного бізнесу. Готельно-ресторанні комплекси є елементами соціальної сфери і відіграють важливу роль у підвищенні ефективності суспільного виробництва і, як наслідок, покращенні рівня життя людей. Важливо впровадити сучасну й ефективну модель управління цим бізнесом, яка відповідає світовим стандартам і вимогамринку, таким як надання високоякісних послуг, зниження витрат, адаптація персоналу, проведення маркетингових досліджень тощо. Мета статті – проаналізувати взаємодію маркетингу й обслуговування клієнтів в українському готельно-ресторанному господарстві. Маркетингові технології (MarTech) можуть значно підвищити ефективність, прозорість, гнучкість і цінність будь-якої маркетингової операції. Нині компанії впроваджують нові цифрові технології, які стали необхідним інструментом для ефективного управління та маркетингового успіху, і змінюють процес взаємодії з клієнтами – від першого контакту до організації угоди та післяпродажного обслуговування. Унікальний сайт, хороша представленість у системах онлайн-бронювання, активна присутність у соціальних мережах є ключовими факторами залучення та утримання клієнтів. Сучасні методи управління маркетингом у сфері готельного бізнесу та громадського харчування спрямовані на підвищення ефективності та якості обслуговування. Впровадження передового досвіду й інноваційних рішень може допомогти компаніям залучити клієнтів, підвищити рівень задоволеності й отримати конкурентну перевагу на ринку. Продумана система інноваційних рішень знижує витрати та ризики й підвищує загальну ефективність готельно-ресторанних компаній. Інноваційні готельні технології – від складного програмного забезпечення до обслуговування гостей і маркетингових інструментів – пропонують різноманітні можливості зниження витрат і прибутку, що дає змогу власникам готелів досягти нових рівнів прибутковості. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку та впровадження інноваційних стратегій розвитку готельного-ресторанного господарства.
Keywords: обслуговування, маркетингові технології, інновація, система управління, MarTech.