Показники водно-сольового обміну у тварин за умов різної забезпеченості раціону нутрієнтами. - Voloshchuk, Oksana; Лунгул, Інна; Kopylchuk, Galina (My University, 2021)
Метою даної роботи було дослідження показників водно-сольового обміну у тварин за умов різної забезпеченості раціону сахарозою та харчовим протеїном. Вміст Na+, K+ у сироватці крові визначали методом атомно-емісійної спектроскопії, вміст альдостерону – імуноферментним методом з використанням тест-системи Aldosterone ELISA. Дослідження проводили на 3 групах тварин: І група – інтактні тварини (К); ІІ група – щурі, які перебували на високосахарозному раціоні (ВС); ІІІ група – щури, які отримували низькопротеїновий/ високосахарозний раціон (НПР/ВС). Встановлено, що виражені порушення водно-електролітного обміну спостерігаються в групі тварин, яких утримували на високосахарозному та низькопротеїновому/високосахарозному раціоні. Для них характерно зниження вмісту альдостерону в сироватці крові тварин у понад 2 рази порівняно з показниками контролю при супутній гіпонатріємії та гіперкаліємії, що вказує на формування іонного дисбалансу. Водночас встановлена підвищена осмолярність сироватки крові свідчить про значну дегідратацію. Оскільки за умов споживання низькопротеїнового раціону достовірних змін показників водно-сольового обміну не спостерігається, зроблено висновок, що саме надмірне вживання сахарози є ключовим фактором порушення регуляції водно-сольового обміну у тварин. Результати досліджень можуть бути використані для розробки стратегії корекції порушень водно-сольового обміну за умов нутрієнтного дисбалансу.
Keywords: високосахарозна дієта; низькопротеїнова-високосахарозна дієта; водно-сольовий обмін; альдостерон; електроліти; осмолярність