Цензурування бібліотечних фондів у західноукраїнських областях (1939 – 1991 рр.). - Шилюк, Олег (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2013)
В статті автор розглядає запровадження цензури в бібліотечну справу Західної України, яке відбувалось методами націоналізації, реквізиції та конфіскації приміщень бібліотек та їх фондів, застосування ”чисток” фондів, ліквідації демократичних засад, що існували в бібліотечному будівництві.
Keywords: Бібліотечна справа; Радянизація; Ідеологія; Бібліотечна цензура; "Чистка" фонду