Образність як елемент розмовного мовлення і як компонент мовної семантики - Gutsuliak, Tetiana (Cluj-Napoca: Casa Cărţii de Ştiinţă, 2015)
У статті розглянуто образно-метафоричні особливості розмовної мови, закріплені в її писемній формі, а саме в діалогічному мовленні персонажів прозових художніх текстів. Встановлено, що в розмовному мовленні метафора виконує не тільки естетичну, а й комунікативну функцію. Описано типові ознаки українського розмовного мовлення – використання образних предикатів, виражених дієслівними метафорами, що позначають різні сфери людського буття, та образних висловів, споріднених з фразеологічними одиницями. The article deals with figurative and metaphorical peculiarities of the multilingual language that have been consolidated in its writing, notably in dialogic talking of artistic texts’ characters. It has been demonstrated that within the multilingual language metaphor carries out not only aesthetic, but the communicative function as well. Typical signs of Ukrainian’s multilingual language – usage of figurative predicates, that indicate different spheres of human being, expressing in verbal metaphors are described.
Гуцуляк Т. Є. Образність як елемент розмовного мовлення і як компонент мовної семантики. Dialogul slaviştilor la începutul secolului al ХХІ-lea, Anul IV, nr. 1/2015 / Editori: Katalin Balázs, Ioan Herbil. Cluj-Napoca: Casa Cărţii de Ştiinţă, 2015. S. 174‒182. ISSN 2284-9270
Keywords: Дієслівні метафори, образність, образні предикати, розмовне мовлення, комунікативні наміри мовців