Родинний спектр агентів запилення окремих сільськогосподарських культур - Грицак, Марта; Leheta (Legeta Ulyana), Uliana (Oxford, UK, 2021)
Запилення рослин – одна з найбільш значимих екосистемних послуг, від якої залежить продовольча безпека людства та функціонування природних екосистем. Близько 80 % видів квіткових рослин потребують перенесення комахами пилку з одних квітів на інші. Без цього неможливе запилення, а отже, і утворення насіння. Без щорічного підтримання цього процесу зруйнується більшість харчових зв’язків на планеті, що призведе до вимирання великої кількості видів, зупиняться процеси в екосистемах, які формувались протягом багатьох мільйонів років. Більше 75 % рослинної їжі, яку споживає людство, також походять саме від комахозапильних рослин. Завдяки перехресному запиленню підтримується генетичне різноманіття рослин, а отже їх стійкість до змін у довкіллі (наприклад, забруднень, змін клімату тощо).
Keywords: запилення; сільськогосподарські культури; комахи-запилювачі