Удосконалення методики аудиту прибутку - Никифорак, Ірина; Танасієва, Марина (Економічний простір, 2021)
У статті встановлено, що аудит відображення показників прибутку у звітності дасть змогу користувачам інформації отримати впевненість у її достовірності. Удосконалення методики аудиту формування та використання прибутку сприятиме зростанню ефективності перевірки задля висловлення незалежної думки аудитора. Задля цього розроблено концептуальну модель, яка відображає ключові моменти аудиту достовірності показника прибутку у різних формах звітності. Зазначена модель слугує основою для розроблення детальної програми аудиту прибутку. У програмі визначено конкретні завдання на всіх етапах здійснення перевірки, для яких вибрано перелік методів та аудиторських процедур, джерел інформації для дослідження проблеми та робочих документів. Встановлення достовірності формування результату варто здійснювати шляхом підтвердження умов визнання доходів та витрат, правильності їх формування, відображення у системі обліку та звітності. Перевірка використання прибутку передбачає дослідження санкціонованих напрямів, правильності розрахунків та бухгалтерських записів. При цьому важливо враховувати кількісні та якісні показники використання прибутку.
IMPROVEMENT OF METHODOLOGY OF AUDIT OF INCOME
Keywords: управління; аудит; доходи; витрати; прибуток