Підготовка майбутніх вихователів до використання компютерних технологій у роботі з дітьми дошкільного віку - Кузнєцова, Катерина Сергіївна (My University, 2022)
Модернізація освіти в Україні в річищі світових тенденцій глобалізації й інтеграції та зміни світоглядної парадигми вимагають висококваліфікованого, конкурентоспроможного педагога. Відповідно зростають вимоги до професійної підготовки і майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти задля забезпечення гармонійного розвитку дітей. Підготовка майбутніх вихователів до використання комп’ютерних технологій у роботі з дітьми дошкільного віку, на наш погляд, повинна здійснюватися протягом усього періоду навчання у закладі вищої освіти. Для реалізації означеної вимоги вбачаємо необхідність у структуруванні підготовки студентів. Поетапність підготовки вихователя передбачає: коригування змісту навчальних дисциплін із циклу професійної та практичної підготовки; активізація самостійного пошуку студентів; уведення спеціалізованої навчальної дисципліни: «Комп’ютерні технології у роботі з дітьми»; перенесення одержаних знань, практичних умінь і навичок у різні види педагогічної практики впродовж усього терміну навчання у закладі вищої освіти. Курс «Комп’ютерні технології у роботі з дітьми» забезпечує формування компетентностей, які передбачені освітньою-професійною програмою «Дошкільна освіта (Психологія в закладах дошкільної освіти)». Дидактична карта навчальної дисципліни передбачає ознайомлення студентів з теоретичними основами використання комп’ютерних технологій в освітньому процесі закладу дошкільної освіти; комп’ютерними технологіями у роботі з дітьми дошкільного віку, а також комп’ютерними технологіями у роботі вихователя закладу дошкільної освіти. Навчальна дисципліна «Комп’ютерні технології у роботі з дітьми» дає можливість студентам − майбутнім вихователям ‒ розширити професійні знання, сформувати педагогічні вміння використовувати комп’ютерні технології у роботі з дітьми дошкільного віку.
Keywords: технологія; комп’ютерна технології; підготовка майбутніх вихователів; освітній процес у закладі вищої освіти.