Поляризаційна корелометрія фазово-неоднорідних об’єктних полів полікристалічних плівок біологічних рідин - Салега, Олександр (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
У дисертаційній роботі узагальнено та науково обґрунтовано систему “одноточкових” і “двоточкових” параметрів що характеризують поляризаційні та кореляційні характеристики лазерного випромінювання, що зазнає перетворення в оптично анізотропних біологічних шарах. В подальшому такі шари нами розглядаються, як оптично анізотропні дегідратовані полікристалічні рідини м’якої матерії. Такий підхід забезпечує можливість уніфікованого розгляду широкого спектру нативних гістологічних зрізів біологічних тканин, як систем дегідратованих полікристалічних плівок рідин м’якої матерії. Теоретично обґрунтована модель поляризаційно-кореляційного “двоточкового” Стокс- параметричного описання об’єктних полів зразків дегідратованих плівок біологічних тканин, з різною ієрархією оптично анізотропної архітектоніки. На основі розробленої моделі експериментально визначена сукупність нових об’єктивних діагностично-актуальних азимутально- інваріантних поляризаційно-кореляційних, вейвлет і мультифрактальних Стокс-параметричних взаємозв’язків між структурними (фібрилярна дерма шкіри і паренхіматозна селезінка) і патологічними (аденома і аденокарцинома простати) змінами і статистичними моментами 1-4-го порядків, що характеризують зміни поляризаційно-інтерференційно відтворених пошарових топографічних розподілів величини модуля і аргумента 4-параметру “двоточкового” вектора Стокса, розподілів амплітуд вейвлет коефіцієнтів на різних масштабах MHAT функції, а також мультифрактальних спектрів поляризаційно-кореляційних мап протеїнових фібрилярних мереж досліджуваних зразків дегідратованих плівок біологічних тканин. Робота пропонує новий системний підхід до вирішення актуальної науково-практичної проблеми фізичних основ лазерної біомедичної візуалізації, що полягає у створенні системи об’єктивних критеріїв, які дозволять здійснювати поляризаційно-кореляційний статистичний моніторинг поляризаційних проявів змін кореляційної, масштабно- селективної (вейвлет) і масштабно-самоподібної (мультифрактальної) узгодженості поляризаційно- uk_UA кореляційних вектор-параметричних мап морфологічної та молекулярної структури дегідратованих полікристалічних плівок біологічних тканин у визначенні та клінічному застосуванні сукупності об’єктивних маркерів орієнтаційних і фазових змін структури оптично анізотропної архітектоніки біологічних препаратів.
Keywords: діагностика; поляризація; інтерференція; когерентність; кореляційна оптика; розсіяння світла; поляриметрія; анізотропія; голографія; накладання двох хвиль; матриця Джонса; матриця Мюллера; біологічні кристали; опорна хвиля; векторні хвилі