До питання про правову природу договору про надання професійної (правничої) допомоги адвокатом - Ostafiichuk, Liudmyla (Право, 2020)
В доповіді досліджено правову природу договору про надання правової допомоги адвокатом, що можна звести до наступних основних підходів: 1) ці договори слід вважати договорами надання послуг, підряду, доручення та агентського договору; 2) ці договори слід оформляти самостійною цивільно-правовою конструкцією (pactum sui generis – договір особливого роду); 3) позиція, яка взагалі ігнорує питання правової природи договору адвоката і клієнта, так як договір за будь-яких обставин повинен мати стандартний зміст, незалежно від того, як сторони визначають свій договір. Доведено, що є одна особливість договору, яка виділяє його з усіх інших видів договорів, – це особисто-довірчий характер подібного роду правовідносин, які на адвоката, крім загальних цивільно-правових обов’язків, покладають ще й ті, які передбачені, зокрема, професійно-етичними нормами.
Keywords: адвокат; договір про надання професійної допомоги