Глемпінг як засіб розміщення в екологічному та агротуризмі на Дністровському водосховищі. - Недорубан, Артем Олександрович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Тема розвитку глемпінгу як засобу розміщення в екологічному та агротуризмі є надзвичайно актуальною. Це пов’язано з посиленням інтересу до стійкого туризму, підвищенням попиту на комфортний відпочинок у природному середовищі та зростанням екологічної свідомості мандрівників. У даній роботі досліджено передумови розвитку глемпінгу на Дністровському водосховищі. Проаналізовано природні, соціально-економічні та рекреаційні ресурси регіону, визначено цільову аудиторію, досліджено туристичну інфраструктуру. Окрему увагу приділено класифікації глемпінгу, видам туризму, в межах яких його доцільно реалізовувати, а також чинникам попиту. На основі проведених досліджень було розроблено проєкт глемпінг-комплексу з геокуполами на території НПП «Подільські Товтри». Запропоновано функціональне зонування, рекреаційні послуги та заходи просування комплексу.
Keywords: глемпінг, екотуризм, агротуризм, Дністровське водосховище, геокупол, природно-заповідний фонд, рекреаційна діяльність.