Кваліфікаційна робота магістра: "ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ З ДИСПЛАЗІЄЮ КУЛЬШОВИХ СУГЛОБІВ " - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Дисплазія кульшових суглобів за несвоєчасного виявлення та лікування у ранньому дитячому віці прогресує і призводить до негативних наслідків. Недорозвиненість анатомічних структур, слабкість суглобово зв’язкового апарату, які залишаються до початку ходьби дитини, навіть при своєчасному лікуванні, у 5–20 % випадків не сприяють стабільному утриманню голівки стегна у кульшовій западині, а в 60 % випадків нестабільність поєднується з ушкодженнями елементів суглоба, а також з ішемічними порушеннями внаслідок використання неефективних (неадекватних) ортопедичних і відновлювальних методів лікування. На жаль, сьогодні недосконало розроблений чіткий корегувально відновлювальний алгоритм реабілітації таких дітей, хоча за умов своєчасного виявлення та правильної ранньої терапії захворювання успішно лікується.