Зміни гідромережі передгірної ділянки річки Черемош - Мартинов, Сергій Васильович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Дослідження змін гідромережі передгірної ділянки річки Черемош має велику актуальність через вплив на екосистему, економіку та суспільство. Зміни гідромережі можуть впливати на біорізноманіття, сприяти збереженню рідкісних та зникаючих видів, а також адаптації до кліматичних змін. Аналіз змін дозволяє прогнозувати наслідки природних катастроф, покращувати управління водними ресурсами та забезпечувати стабільний розвиток регіону. Дослідження охоплює історичні дані, кліматичні параметри, антропогенний вплив та розробку моделей гідрологічних процесів. Практичне значення полягає у застосуванні результатів для управління водними ресурсами, зменшення ризиків природних катастроф, збереження екологічного балансу та підтримки соціально-економічного розвитку регіону.
Сhanges in the hydrological network of the foreland section of the Cheremosh River
Keywords: гідромережа; річка Черемош; передгірна ділянка; басейн; антропогенний вплив; кліматичні умови; руслоформування; водні ресурси; моделі гідрологічних процесів; руслові наноси