Гендерні репрезентаціх ХХІ століття: від архетипів до складних образів - Маковійчук, Ліліана Василівна (My University, 2024)
У статті розглядаються еволюція та трансформація гендерних репрезентацій в ХХІ столітті. Проводиться аналіз, як у сучасних гендерних дослідженнях змінюється розуміння гендерних ролей, що перестають бути стали- ми біологічними чи соціальними конструкціями і стають динамічними і багатозначними явищами, що формують- ся через взаємодію особистості та соціуму. Тема статті фокусується на тому, як гендерні образи та стереотипи піддаються деконструкції, а також на взаємодії теоретичних підходів таких авторів, як Дж. Батлер, Р. Коннелл, тощо. Однією з ключових проблем, що розглядаються у статті, є зміна традиційних гендерних архетипів та їх деконструкція в сучасному світі. Показано, як нові теорії гендеру, такі як перформативність Джудіт Батлер, впливають на формування нестандартних гендерних образів. Також аналізується роль квір-теорії, яка вносить важливі корективи в розуміння гендеру як спектра і відкидає традиційну бінарність чоловік/жінка, відкриваючи нові можливості для самовираження у літературних і культурних практиках. Мета статті – дослідити, як у ХХІ столітті відображаються зміни у розумінні гендерних ідентичностей та як ці зміни сприяють формуван- ню нових соціальних норм і цінностей. Особлива увага приділяється аналізу теоретичних основ гендерних дослі- джень, а також впливу соціальних факторів, таких як глобалізація, на зміни гендерних уявлень.
Keywords: гендерні репрезентації, гендерна ідентичність, архетипи та стереотипи, деконструкція гендеру, гендерна пластичність, глобалізація та гендер.