Дослідження статистичних характеристик складних мереж методами інтелектуального аналізу даних - Кириченко, Оксана (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2023)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 121 – «Інженерія програмного забезпечення» – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Чернівці, 2023. Дисертаційна робота присвячена дослідженню статистичних характеристик складних мереж та кластерної структури веб-простору з використанням методів інтелектуального аналізу даних, зокрема розробці інформаційної технології для кластеризації даних великого розміру, які були зібрані й оброблені спеціально створеним програмним забезпеченням. Також вивчено стохастичні матриці, які завдяки особливостям своїх спектральних властивостей є основним математичним об’єктом при дослідженні кластерної структури веб-простору. Результати роботи є підґрунттям для подальших теоретичних і практичних наукових розробок із досліджень проблематики теорії складних мереж.
Keywords: модель (математична, економічна); моделювання; динаміка; інтелектуальний аналіз даних; кластеризація; k-means; інформаційна система; інформаційна технологія; інтелектуальна система; програмне забезпечення; тестування програмного забезпечення; рівні тестування програмного забезпечення; специфікація вимог до програмного забезпечення; функціональні та нефункціональні вимоги до програмного забезпечення; статистичні методи