ПРИНЦИП РОЗУМНОСТІ ЯК ЕФЕКТИВНА СКЛАДОВА ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ У ПУБЛІЧНО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИНАХ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ ТА ІЗРАЇЛЮ - Krainii, Pavlo (My University, 2025)
Дослідження присвячене аналізу принципу розумності, його нормативного закріплення та застосування для врегулювання публічно-правових відносин в Україні та Ізраїлі. Автором проаналізовано загальні та особливі риси цього принципу з врахуванням особливостей українського та ізраїльського законодавства, впливом систем загального права та континентального права на формування доктрини та практики його застосування як органами публічної влади так й судами під час здійснення останніми судового контролю. Актуалізація вивчення розвитку та еволюції принципу розумності саме між цими країнами обумовлюється дією особливих правових режимів під час яких допускається обмеження окремих прав людини, зміною публічного права яка відбувається під час дії воєнного стану, а також, необхідністю дослідження особливостей правових систем союзних українській державі країн на Близькому Сході. Забезпечення верховенства права у відносинах між приватною особою та органами публічної влади є одним із важливих завдань держави яке виконується, в тому числі, за допомогою принципу розумності як складного та багатогранного явища. У статті окрему увагу приділено особливостям досліджуваного принципу під час вирішення публічно-правових спорів, сформованими судовою практикою підходами завдяки яким його застосування є обов’язковою умовою перевірки оскаржуваних рішень органів публічної влади що завершуються виданням нормативних актів, адміністративних актів тощо. Проаналізовано наукові публікації у царині адміністративного права України та Ізраїлю у яких розкриваються окремі аспекти застосування принципу розумності, зокрема, ті з них, які присвячені практиці його застосування під час вирішення публічно-правових спорів за участю органів виконавчої та законодавчої влади; окремим відносинам які виникають між органами публічної влади та стосуються внесення змін до конституційного законодавства яким обмежується можливість здійснення судового контролю зі сторони Верховного Суду Ізраїлю; окремі публікації українських адміністративістів які досліджують розумність у системі загальних та спеціальних принципів. Доведено що принцип розумності є невід’ємним елементом який посилює ефект дії механізму захисту прав людини у відносинах з органами публічної влади, відносинах між такими органами. З його допомогою здійснюється перевірка рішень які приймаються у конкретних випадках на виконання функцій та повноважень згадуваними органами на предмет доцільності та раціональності. Ізраїльська правова система наділяє Верховний Суд повноваженнями здійснювати судовий контроль за рішеннями виконавчої та законодавчої влади, інших органів влади з метою недопущення порушення діючого механізму стримувань та противаг що обумовлюється історичними особливостями формування системи органів влади, дії особливого правового режиму та впливу системи загального права. В Україні ж спостерігається тенденція вдосконалення адміністративного законодавства під впливом процесу євроінтеграції що мало наслідком вдосконалення окремих інститутів цієї галузі, впровадження новел адміністративного права, процесу та процедури де принципи матимуть важливе значення та впливатимуть на формування правозастосовної практики. Авторська позиція що сформульована у висновках стосується відмінностей у законодавчому закріпленні принципу розумності що обумовлено характеристиками правових систем країн загального та континентального права що визначають особливості розуміння, інтерпретації й використання вказаного принципу у щоденній діяльності як органів публічної влади під час прийняття ними відповідних рішень, так й судових інституцій в частині розгляду публічно-правових спорів.
Keywords: Держава Ізраїль; Україна; принципи права; принципи адміністративного права; права людини; система загального права; євроінтеграція