ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРІВ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДЛЯ ДІТЕЙ І МОЛОДІ З ІНВАЛІДНІСТЮ У СИСТЕМІ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ - Білокопита, Оксана Володимирівна (My University, 2023)
У кваліфікаційній роботі розкрито теоретичні засади та охарактеризовано зміст та організаційні засади діяльності центрів реабілітації для дітей та молоді з інвалідністю у системі надання соціальних послуг в Україні. У першому розділі охарактеризовано теоретичні засади вивчення діяльності центрів реабілітації для дітей та молоді з інвалідністю через розкриття сутності понять «інвалідність» і «реабілітація» у контексті сучасних наукових знань; здійснено аналіз концепції реабілітації дітей і молоді з інвалідністю та її суспільно-історичні зміни - від ізоляції до інтеграції і включення, У другому розділі простежено етапи розвитку центрів реабілітації дітей та молоді з інвалідністю в період незалежності України; проаналізовано типологію центрів реабілітації дітей та молоді з інвалідністю відповідно до системи їхнього підпорядкування та напряму надання реабілітаційних послуг; конкретизовано зміст і організаційні аспекти надання реабілітаційних послуг дітям та молоді з інвалідністю в системі державної соціальної політики. На прикладі Буковинського центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Особлива дитина» обґрунтовано ефективність діяльності центрів як форми надання якісних послуг дітям та молоді з інвалідністю, визначено перспективи їх розвитку. Матеріали дослідження варто використовувати в підготовці майбутніх фахівців соціальної сфери, а також практиці надання соціальних послуг дітям і молоді з інвалідністю в умовах децентралізації, державного управління, розвитку громадянського суспільства.
Keywords: Інвалідність, діти та молодь з інвалідністю, центри реабілітації, розвиток, моделі надання реабілітаційних послуг, соціальні послуги.