Особливості використання інформаційних технологій під час уроків трудового навчання в закладах загальної середньої освіти - Кройтор, О.; Ковальчук, І. (Актуальні питання у сучасній науці, 2025)
У статті підкреслено, що швидкий розвиток навчальних технологій та виклики, які отримує сучасна освіта зумовлюють перегляд існуючих звичних підходів до проведення занять у вищій школі. Професійні вимоги до підготовки майбутніх фахівців вимагають від викладачів швидкої адаптації до інновацій сучасності, своєчасного оновлення навчального матеріалу, використання сучасних методів та підходів до навчання, які дозволяють не тільки забезпечити затребувані компетенції та програмовані результати навчання, а ще й зробити сам процес навчання більш цікавим та різноманітним. У цьому контексті особливої ваги набувають лекційні заняття, які залишаються основною формою навчання в українських освітніх закладах. У статті розглянуто особливості структури різних видів лекцій,особливу увагу нами звернено, що лекції з навчальних дисциплін не тільки дозволяють передати студентам інформацію, але й забезпечують її ефективне засвоєння завдяки використанню інтерактивних методів навчання, які урізноманітнюють навчальний процес, забезпечують активну взаємодію між усіма учасниками навчального процесу, стимулюють ініціативність, самостійність, креативність.
Keywords: інтерактивні методи, «Риба-метод», «Кластер», «Таблиця ЗХД», «оцінка іншого фахівця», «Шість чому», природничі спеціальності, форми та види лекцій, «активні» лекції