Формування комунікативної компетентності в дітей старшого дошкільного віку засобами сюжетно-рольових ігор - Олійник, Вероніки Юріївни (My University, 2022)
Актуальність своєчасного комунікативного розвитку в дошкільному віці визначається завданнями зі створення оптимальних умов для розкриття потенційних можливостей кожної дитини, що виявляються у специфічно дитячих видах діяльності й пов’язані з комунікацією. У дошкільників гра є провідним видом діяльності, через яку вони пізнають світ. Відповідно, основним методом формування комунікативної компетентності у дітей старшого дошкільного віку є гра. Для розвитку комунікативної компетентності проводяться такі ігри, у яких мовна активність дітей займає основне місце, що стимулюють дитячу активність, самостійність, творчість. У грі дитина навчається долати труднощі, пізнає оточення, шукає вихід із того чи іншого становища. Оскільки дитина більшість часу проводить в умовах дошкільного навчального закладу, її головними партнерами у спілкуванні є однолітки та вихователі. Спілкування виникає переважно в ігрових ситуаціях, у побуті, коли діти не лише послуговуються мовними штампами, а й творять власні, неповторні конструкції. У грі відтворюються норми людського життя та діяльності, підпорядкування яким забезпечує пізнання та засвоєння предметної й соціальної дійсності, інтелектуальний, емоційний і моральний розвиток особистості.
Keywords: комунікативний розвиток; комунікативна компетентність; мовна активність; спілкування; мовний штамп; розвиток особистості