Стилістичні особливості перекладу роману Бернгарда Шлінка «Читець» - Горевич, А.М.; Заполовський, М.В. (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
У статті досліджено процес перекладу художнього твору Бернгарда Шлінка «Читець», зокрема складнощі, пов’язані з передачею авторського стилю, філософських аспектів роману та психологічних нюансів, які він розкриває. Автор аналізує, як перекладач має враховувати не лише мовні конструкції, а й соціокультурні контексти, моральні дилеми та історичні реалії, що формують тло твору. Оскільки роман має глибоке емоційне навантаження, важливим є не тільки точне передавання змісту, а й збереження атмосферної напруги, яку Б. Шлінк створює через специфічну мову. У статті приділено увагу особливостям лексичних і синтаксичних одиниць, які використовуються для вираження внутрішнього світу персонажів, що переживають глибокі моральні й психологічні конфлікти. Визначено, що перекладач, передаючи ці відтінки, повинен знайти баланс між точністю й емоційною інтенсивністю, зберігаючи стильову єдність тексту. Автор також звертає увагу до вибору відповідних еквівалентів для культурних специфік, які містить оригінальний текст, і важливості розуміння контексту для правильної інтерпретації і відтворення авторської ідеї. Одним із центральних моментів дослідження є роль перекладача як творця, який не просто переносить слова з однієї мови на іншу, а й активно залучається до процесу інтерпретації та адаптації тексту до нової мовної та культурної реальності. Висвітлено, що переклад художнього твору – це не тільки технічний процес, а й глибокий творчий акт, який передбачає значну відповідальність перед оригіналом та потенційним читачем. У статті розглянуто різні підходи до перекладу художніх творів, які застосовуються до «Читця», підкреслюючи важливість збереження внутрішньої логіки та інтенцій автора. Виявлено, що особливості художнього тексту Б. Шлінка вимагають особливого підходу, здатного зберігати не лише зовнішню точність, але й внутрішню суть оригіналу.
Keywords: Переклад, художній текст, Б. Шлінк, П. Таращук, «Читець».