Висловлення-звинувачення у сучасному німецькомовному художньому дискурсі - Король, Антоніна Анатоліївна (Чернівецький національний університет, 2007)
У дисертації створено класифікацію висловлень-звинувачень з огляду на особливості їх структури; описано мовні засоби об’єктивації висловлення-звинувачення; розроблено синтаксичні моделі, за якими структуруються висловлення-звинувачення залежно від форми їх реалізації; на основі проведеного статистичного аналізу взаємодії всіх засобів об’єктивації зроблено висновок про вплив лексико-синтаксичних та прагматичних факторів на вибір тих чи інших форм вираження висловлення-звинувачення адресантом. Встановлено вплив рольових, статусних, гендерних факторів на функціонування висловлення-звинувачення на рівні ситуативного контексту. Визначено основні когнітивно-прагматичні характеристики висловлення-звинувачення.
Accusation Utterance in the Modern German Fiction Discourse
The thesis deals with a complex study of structural, semantic, cognitive, pragmatic and ethnocultural peculiarities of the accusation utterances in modern German fiction discourse. The paper defines the direct (performative, direct explicit) and indirect (indirect explicit, implicit) realization forms of accusation utterances. The verbal means that carry the negative evaluation of the addresser, the syntactic models of accusations are singled out and analyzed by means of quantitative methods. Accusation utterances are viewed as complex polyillocutionary utterances and categorized into 4 main pragmatic types capable of expressing the illocutionary force of accusation directly and indirectly (accusation-assertive; accusation-expressive; accusation-directive; accusation-quesitive). This study investigates the perlocutionary effect of accusation utterances – the main sequences of speech acts are considered.
Keywords: Висловлення-звинувачення, експліцитне/ імпліцитне звинувачення, відносний статус, соціальна дистанції між комунікантами, прагматичне суміщення, перлокутивний ефект.