Ліквідність банку та ефективність впровадження нових нормативів ліквідності для банківської системи країни - Харабара, Віолетта; Грешко, Роман Ігорович; Третякова, Олена Василівна (Інвестиції: практика та досвід, 2023, № 5. Сс. 37-43., 2023)
В статті досліджено сучасні особливості регулювання ліквідності банків України. Систематизація літературних джерел та підходів до вирішення проблеми аналізу ліквідності комерційних банків свідчить про те, що більшість дослідників не дійшли згоди про довгострокову ефективність застосування нових нормативів ліквідності, рекомендованих Базелем ІІІ у зв’язку з дискусійним характером щодо планування чистих грошових потоків в довгостроковому періоді. . Актуальність вирішення даної наукової проблеми полягає в тому, що ефективний аналіз ліквідності банку дозволяє підвищити прибутковість його діяльності та його фінансову стійкість у зв’язку з більшою результативністю врахування динаміки потоків ліквідних грошових коштів в плановому періоді. Об’єктом дослідження є процеси аналізу ліквідності банків України, тому що саме вони сприяють покращенню загальної системи фінансового менеджменту банківських установ, а також позитивно впливають на фінансову стійкість та платоспроможність банків .Доведено, що державне регулювання ліквідності банків слід розглядати на мікро- та макрорівнях та в комплексі. Визначено особливості регулювання банківської ліквідності на мікрорівні. Оцінено ступінь виконання банками економічних нормативів ліквідності. Здійснено аналіз причин, що сприяли запровадженню загально прийнятих у світі підходів оцінки ліквідності, зокрема імплементації нормативів LCR та NSFR. Виявлені та визначені позитивні та негативні наслідки впровадження нових нормативів ліквідності у вітчизняних банках. Крім того, досліджено процес адаптації вітчизняної банківської системи до нових нормативів ліквідності, зокрема визначені складнощі, що виникали в банках під час їх стрес-тестування. Проаналізовано основі досліджень різних науковців визначено поняття ліквідності банку, проаналізовано нормативи ліквідності, в тому числі нові показники LCR і NSFR, доведено що, регулювання ліквідності комерційних банків за допомогою нових нормативів ліквідності є більш дієвим та ефективним у порівняння з попередньою методикою. Метою статті є визначення змін, що відбулися останніми роками в системі регулювання банківської ліквідності в Україні .
Keywords: ліквідність банку; ліквідність банківської системи; ризик ліквідності банку; управління ліквідністю банку; нормативи ліквідності банку; нормативи ліквідності; регулювання ліквідності