Конституційна доктрина в системі сучасних джерел конституційного права - Білоскурська, Олена Валеріївна (My University, 2019)
У статті розглядаються основні концептуальні підходи до визначення місця конституційної доктрини в сучасній системі джерел конституційного права. Зазначено, що вагомість конституційної доктрини як джерела конституційного права обумовлена особливостями історичного розвитку держави, розумінням права, нинішнім станом системи джерел конституційного права та приналежністю держави до тієї чи іншої правової системи. Наголошено, що в багатьох країнах англосаксонської та романо-германської правової сім’ї є сталим використання доктринальних підходів в правозастосовчій діяльності. Обґрунтовано, що участь фахівців-правників у підготовці науково обґрунтованих експертних висновків щодо запитів Конституційного Суду України є елементом впливу конституційної доктрини на формування джерел конституційного права.
Constitutional doctrine in the system of modern sources of constitutional law
Keywords: правова доктрина; конституційна доктрина; джерело права; новітні джерела права; правова система; Конституційний Суд України