Факторна структура аксіопсихологічного проектування життєвих досягнень особистості періоду ранньої дорослості - Гуляс, Інеса Антонівна (Інститут психології імені Г. С. Костюка, 2019)
У статті репрезентовано специфіку дослідження аксіопсихологічного проектування життєвих досягнень особистості у період ранньої дорослості. Розглянуто підходи до класифікації віко-вих періодів розвитку людини означеного віку. Закцентовано увагу на основних психологіч-них особливостях представників ранньої дорослості. Окреслено коло вивчених проблем у форматі анонсованої теми.Методологічну основу емпіричного дослідження означеного феномена побудовано на прин-ципах: суб’єктності, ціннісних орієнтацій, системної детермінації. Особливу увагу приділено емпіричному дослідженню, результати якого узагальнено й інтерп-ретовано у факторній структурі аксіопсихологічного проектування життєвих досягнень дослі-джуваних, репрезентованій дев’ятьма компонентами: диспозиція самоефективності, небажан-ня удосконалюватися, атрибуція, складності вдосконалення, використання непродуктивних копінгів, диспозиція саморегуляції, риси жіночого гендеру, спрямованість на реалізацію, пси-ховікова оцінка. З’ясовано, що у факторній структурі ціннісного проектування опитаних розг-лядуваного віку домінують перших два, які й вважатимемо ключовими.
Keywords: Рання дорослість; життєві досягнення; аксіопсихологічне проектування