Основи ксенобіохімії - Марченко, Михайло Маркович; Кеца, Оксана Віталіївна; Великий, Микола Миколайович; Остапченко, Людмила Іванівна (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022, 2022)
Організм людини став об’єктом негативної дії різних чужорідних речовин – ”ксенобіотиків”. Потрапляючи в організм з харчовими продуктами, питною водою, лікарськими засобами чи повітрям, ксенобіотики навіть в обмежених кількостях здатні порушувати фізіологічну спрямованість метаболічних процесів у організмі, що призводить до виникнення патологічних змін, посилення токсикологічних проявів. Це зумовило розвиток нової галузі в ксенобіології – ксенобіохімії. Ксенобіохімія сьогодні перетворилась на широку галузь знань важливу для біології. У запропонованому підручнику викладені основні поняття про токсичність та механізми дії ксенобіотиків залежно від їхньої структури та активності функціональних груп. Узагальнено сучасні уявлення про структурну організацію, механізм дії й регулювання активності ензимів біотрансформації ксенобіотиків, їх залучення у процеси метаболізму клітин. При аналізі функціонування ензимних комплексів вони розгля-даються не лише як біологічні каталізатори, але й як структурно-функціональні компоненти клітин, що забезпечують інтегрованість перебігу метаболічних процесів у клітинах. У виданні обґрунтовано концепцію двох послідовних фаз метаболізму ксенобіотиків. Викладений матеріал вдало розширює та поглиблює знання про молекулярні основи функціонування й регулювання універсальних високо специфіч-них ензимних систем біотрансформації ксенобіотиків. Підручник ілюстрований рисунками, схемами та таблицями, що суттєво поліпшує активне сприйняття матеріалу. У підручнику можна прослідкувати цілісний характер викладення інформації, а між окремими розділами існує необхідний взаємозв’язок. У виданні наведені численні наукові поняття, які відповідають загальноприйнятій термінології та символіці. Ефективне опрацювання студентами навчального матеріалу забезпечується опрацюванням наприкінці кожної теоретичної частини завдань та запитань для самоконтролю. Кожен розділ починається з резюме, де українською та англійською мовами викладені основні теоретичні положення, а завершується комплексом різнорівневих тестових завдань, що дає змогу перевірити свої знання з ксенобіохімії. Подані не тільки завдання репродуктивного, а й творчого типу, які вимагають глибоких систематизованих знань і навичок логічного мислення. Наведені наприкінці підручника відповіді до тестових завдань дають можливість студенту перевірити та оцінити рівень власних знань з курсу. Матеріал підручника структурований та адаптований відповідно до вимог вищих навчальних закладів України, відповідає навчальним програмам дисциплін ”Цитотоксичний скринінг”, ”Біотрансформація ксенобіотиків у організмі” та складає основу навчально-методичних комплексів. Видання інформативне й зорієнтоване на студентів вищих навчальних закладів, викладачів, аспірантів, наукових працівників біохіміків, біологів, біотехнологів, медиків, екологів.