Особистісне становлення та формування світогляду Сеня Горука - Гуйванюк, Микола Романович; Королько, Андрій Зіновієвич (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича: Історія. Чернівці: Чернівецький університет, 2022. № 1. С. 34-41., 2022)
У статті на основі залучення архівних документів і переосмислення історіографічних та краєзнавчих досліджень розкрито особливості формування світогляду Сеня Горука – одного з провідних діячів визвольних змагань українців початку ХХ ст. У дослідженні наголошується, що Сень Горук – виходець із селянського середовища, скориставшись можливостями, які отримало його покоління, – здобув початкову, середню гімназійну та вищу – університетську освіту. Водночас зазнав впливу суспільних процесів та інституцій, які були складовою формування української модерної нації. Став національно свідомим громадянином, який активно включився в український національний рух.