ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ЗАВДАНЬ ІЗ ЗЕМЛЕУСТРОЮ - Вілівчук, Ірина Олександрівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
На сьогодні землеустрій є важливим елементом державної політики щодо раціонального використання та охорони земельних ресурсів, які є обмеженими і цінними. В умовах сучасного розвитку технологій, традиційні підходи до землеустрою поступово замінюються на більш інноваційні рішення, серед яких земельні інформаційні системи (ЗІС) займають центральне місце. ЗІС дозволяють комплексно оцінювати землі, планувати їх використання, здійснювати моніторинг та контроль за станом земельних ресурсів, що суттєво підвищує ефективність управління цими ресурсами. Метою дослідження: вивчення та дослідження специфіки застосування інструментів земельних інформаційних систем для вирішення завдань із землеустрою. Проведено збір та аналіз вихідної інформації; вивчено процес роботи для побудови тематичних карт за допомогою зібраних даних на основі ArcGIS; побудувано ряд тематичних карт по даним земельного фонду, категоріями цільового використання земельних ділянок села Байківці та спектральному аналізі; проведено топологічної перевірки на узгодженість земельних ділянок сільської ради; проведено виправлення топологічної неузгодженості за допомогою інструменталу ArcGIS.
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ЗАВДАНЬ ІЗ ЗЕМЛЕУСТРОЮ
Keywords: земельний фонд, ArcGIS, ГІС, картографування