Роль класичної англійської літератури у формуванні англомовної лексичної компетентності учнів старших класів ЗЗСО - Мосіна, Анастасія Володимирівна (My University, 2025)
У дослідженні здійснено теоретичне обґрунтування та практичну розробку методичних підходів до формування лексичної компетентності старшокласників шляхом використання класичної англійської літератури. Визначено структуру лексичної компетентності, критерії її сформованості та дидактичні можливості застосування художніх текстів класичних англомовних авторів у навчальному процесі старшої школи. Експериментальна робота передбачала використання автентичних літературних текстів з метою активізації лексичного запасу учнів, розвитку семантичної здогадки та контекстуального засвоєння лексичних одиниць. Методологічну основу дослідження становлять теоретичні та емпіричні методи, зокрема педагогічний експеримент і тестування. Результати підтверджують ефективність систематичного використання класичної літератури у формуванні лексичної компетентності старшокласників. Матеріали дослідження можуть бути використані у практиці викладання англійської мови та при розробленні навчально-методичних матеріалів.
Keywords: лексична компетентність, класична англійська література, старша школа, англійська мова, лексика