ПЕДАГОГІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ МЕДІАКОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Костащук, Оксана Іванівна (My University, 2024)
У статті автор обґрунтовує актуальність проблеми формування медіа компетентності учнів початкової школи засобами інноваційних технологій навчання. Розкрито необхідність формування такого поняття як «медіакомпетентність» як провідного аспекту споживання інформації, що охоплює усіх громадян, у тому числі й учнів молодшого шкільного віку. Доведено, що у сучасних реаліях трансформації системи освіти, стрімкого розвитку інформаційного потоку та технологій, особливого значення набуває проблема формування медіаграмотного учня, який здатен реагувати на нові виклики у навчанні, орієнтуватися у світі інформації та грамотно її інтерпретувати тощо. Акцентовано увагу на тому, що процес формування медіакомпетентності шляхом використання інноваційних технологій навчання, сприятиме становленню медіа компетентного споживача, тобто учня початкової школи. Автор наголошує на тому, що педагогічний потенціал інноваційних технологій навчання у процесі формування медіа компетентності молодших школярів відбувається через: використання спеціальних завдань та практичних кейсів щодо вироблення умінь створювати власні медіапродукти; забезпечення тісної взаємодії школи та сімї щодо питань медіаосвіти; готовність педагога до впровадження медіаосвітніх засобів.
Keywords: інноваційні технології, медіакомпетентність