Юридична Україна - Havrylyuk, Ruslana (ТОВ "Юрінком Інтер", 2022)
В статті на основі антропосоціокультурного, ціннісного та системного підходів досліджується модернізація Європейським судом з людських прав принципу the Rule, of Law як парадигмальної матриці захист у людських прав і основоположних свобод. Конкрет ними задачами дослідження є аналіз: а) еволюції антропосоціокультурного контексту реалізації ЄСПЛ принципу the Rule of Law; б) причин та характеру світоглядної і методологічної криз в інтерпретаційній діяльності ЄСПЛ; в) змісту обґрунтованих ЄСПЛ базових принципів та загальних правил розгляду ним усіх справ; г) характеру вироблених ЄСПЛ еластичних правил вирішення ним конкретних типів справ. В результаті дослідження автори прийшли до низки висновків: 1. Одним з визначальних чинників, що зумовлює зміст принципу the Rule of Law у кожен окремо взятий історичний період, є антропосоціокультурний контекст відповідної епохи. Ключовими системоутворюючими чинниками такого контексту у середині X X cm. стали людиноцентриський поворот, кардинальна зміна суб’єктності індивідів та зумовлена ними революція у сфері захист у людських прав і свобод. 2. Світоглядна криза ЄСПЛ у перший період його діяльності мала конкретно-історичний характер і була .зумовлена конфліктом позитивістського світогляду преважної більшості тодішніх суддів ЄСПЛ та природним характером людських прав і свобод. Методологічна криза у діяльності ЄСПЛ стала зворотною стороною кризи світоглядно і відображала домінування текстуального підходу суддів до т лумачення Конвенції. Вона була подолана внаслідок доповнення ЄСПЛ цього підходу аксіологічним підходом. 3. Усі сформульовані Європейським судом з людських прав принципи і загальні правила щодо розгляду справ та положення стосовно правової природи Європейської Конвенції із захист у людських прав і основоположних свобод, а також консенсусно ухвалені Венеційською Комісією шість обов’язкових елементів по нят т я «the Rule of Law» та критерії мірила правовладдя мають характер родових кри теріїв принципу верховенства права як універсального інструменту захист у людських прав і свобод. 4. Вироблени.п ЄСПЛ еластичним правилам вирішення конкретних типів справ притаманний видовий характер як критеріїв принципу the Rule of Law у сфері за хист у людських прав і свобод. Обидва види цих критеріїв атрибутивно необхідні для правомірного вирішення будь-якої справи, що стосується захист у людських прав і свобод.
Keywords: принцип верховенства права; людські права й основоположні свободи; ЄСПЛ; модернізація; парадигмальна матриця