Навчання викладачів на курсах іноземних мов як приклад безперервної освіти дорослих. - Бортник, Світлана Борисівна (м. Влоцлавек, республіка Польща, «Baltija Publishing», 2021)
Саме завдяки освіті дорослих здійснюється безпосередній процес розвитку особистості, забезпечується збагачення та примноження творчого потенціалу особистості. Андрагогіка розглядає освіту в контексті життєвого шляху людини. Дорослі студенти навчаються з власної волі після усвідомлення необхідності заповнити певні прогалини в освіті чи удосконалити наявні навички та компетенції. Враховуючи різну ведучу діяльності у дітей та дорослих, необхідно чітко розділяти принципи педагогічних та андрагогічних моделей навчання.
Різні характеристики щодо навчання значно впливають на методичні стратегії, які застосовує викладач. Але загальна тенденція полягає в тому, навчання дорослих стає більш ефективним, якщо воно сконцентроване на слухачеві (learner-centered), ніж на викладачі (teacher-centered або instructor-centered). Питання іншомовної освіти дорослих потребують подальших досліджень фахівців та уваги суспільства для реалізації актуальних викликів сьогодення.
Keywords: безперервна освіта, навчання дорослих, хьютагогіка, принципи андрагогіки