Законодавство України в світлі сучасних тенденцій розвитку правового регулювання позадоговірних зобов'язань - Rudenko, Oksana (Німецько-Українське Об’єднання Юристів, 2020)
Основні види позадоговірних зобов’язань, відомі сучасному європейському цивільному праву, фактично охоплюються положеннями чинного законодавства України. Сьогодні у міжнародному правовому регулюванні позадоговірних зобов’язань переважають колізійні прив’язки, які сприяють міжнародному обороту, тобто міжнародному правознавчому обміну в цій галузі. Цю тенденцію віддзеркалює і законодавство України. Головним експериментальним майданчиком для апробації нових колізійних способів впливу на приватноправові відносини стало колізійне регулювання деліткних зобов’язань. При цьому комбіноване застосування колізійних правил в галузі зобов’язань внаслідок заподіяння шкоди – сучасний міжнародний тренд. Які із них виявляться найефективнішими ще належить дослідити юристам-міжнародникам. За цих умов, у випадках, коли вирішення питання відшкодування позадоговірної шкоди українськими судами надто ускладнене, перспективним бачиться застосування Принципів Європейського деліктного права. Саме вони можуть стати ефективним джерелом розв’язки в особливо заплутаних ситуаціях. Крім того, такий підхід сприятиме гармонізації української правової системи з міжнародною.