Ресурсний потенціал комерційних банків як індикатор фінансової стійкості та надійності банківської галузі в умовах зовнішніх дисбалансів. Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2022. Том 21. № 2(51). С.271-289. DOI: https://doi.org/10.32782/2413-9998/2022.2(51).19 - Fedyshyn, Maiia; Павук, Ірина (Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2022)
У роботі розглянуто і охарактеризовано економічну сутність та необхідність управління ресурсним потенціалом комерційних банків в умовах викликів. Проаналізовано склад та структуру ресурсів банківських установ за групами державних банків, банків іноземних банківських груп та банків з приватним капіталом, оцінено ефективність управління ресурсним портфелем до початку повномасштабного російського вторгнення та в умовах війни. Теоретичні та практичні результати дослідження полягають у виробленні рекомендацій щодо підвищення ефективності управління ресурсами комерційного банку в умовах глобальних дисбалансів, невизначеності та повномасштабного російського вторгнення на територію України. Від зростання і зміцнення ресурсного потенціалу залежать стійкість і зростання в подальшому інвестиційної активності комерційних банків, а наразі – підтримка стабільної роботи у воєнний період.
Keywords: ресурсний потенціал; банк; банківська система; власний капітал; залучені ресурси; російське вторгнення