ЕСТЕТИЧНА ЦІННІСТЬ ЛАНДШАФТІВ ЯК ОДИН ІЗ КРИТЕРІЇВ СТВОРЕННЯ ОБ'ЄКТІВ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ - Бучко, Жанна Іванівна (Рахів, 2008)
Посилене природокористування, характерне для останніх кількох десятків років, призвело до втрати ландшафтами їх гуманістичних цінностей, що відобразилося на збідненні духовних ресурсів українського народу. Непоправні зміни потребують загострення уваги на питаннях виявлення, використання й збереження естетичних цінностей ландшафтів та їх гуманістичного ресурсного потенціалу. У законі "Про природно-заповідний фонд України" естетична цінність ландшафтів зазначена поряд із природоохоронною, науковою та рекреаційною як така, що може бути підставою для заповідання. Проте наразі в Україні ще нема досвіду створення об'єктів заповідного фонду саме за критерієм естетичної цінності.
Aesthetic value of landscape as one of criterion of the Nature Protected Fund’s sites designation
Problems of finding, evaluation, reservation and rational use of nature landscapes aesthetic value are substantiated. Proposals of reservation and rational use of aesthetic potential of mountain landscapes for tourism are offered. The main direction of use of results aesthetic evaluation of landscapes should become creation of ecotourism routes in territories with a high degree of aesthetic value.
Keywords: Ландшафт; естетична цінність ландшафту; природно-заповідний фонд