Особливості перекладу гумору з англійської мови на українську на матеріалу сучасного анімаційного серіалу Gravity Falls - Петращук, Анастасія Олександрівна (My University, 2025)
У роботі здійснено комплексний аналіз мовних, стилістичних і культурних особливостей гумору та специфіки його передачі в українському дубляжі. Окрему увагу приділено класифікації видів гумору, художніх прийомів, що формують комічний ефект, а також сучасним підходам до перекладу гумористичних елементів, зокрема гри слів. Матеріалом дослідження слугували транскрипти 20 серій першого сезону оригінального англомовного серіалу “Gravity Falls” та відповідна українська дубльована версія. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел.
Keywords: гумор, гра слів, каламбур, дубляж, аудіовізуальний переклад