Інтелектуальне підвищення роздільної здатності зображень у телекомунікаційних системах - Гнатюк, Юрій Анатолійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Дисертаційна робота присвячена розробленню телекомунікаційних систем для передавання зображень у зменшеному розмірі з метою зниження навантаження на канали зв’язку. У дисертаційній роботі розроблено метод передавання зображень у зменшеному масштабі засобами телекомунікаційної системи за допомогою радіомодулів із адаптивним і комбінованим вибором алгоритмів інтерполяції та корекцією масштабованих зображень за допомогою згорткової нейронної мережі, що забезпечує зменшення часу передавання зображень при допустимих значеннях для їх спотворень. Подальшого розвитку отримала методика для аналізу точності та швидкодії масштабування зображень за допомогою алгоритмів інтерполяції. Розроблено методику для масштабування зображень алгоритмами білінійної та бікубічної інтерполяції, яка дає змогу адаптивно вибирати алгоритм інтерполяції залежно від середнього просторового періоду зображення та зменшувати похибки масштабування до 6 %. Розроблено методику корекції спотворень на зображеннях за допомогою згорткової нейронної мережі з архітектурою SRCNN, яка відрізняється від існуючих комбінованим застосуванням алгоритмів білінійної та бікубічної інтерполяції при масштабуванні вхідних зображень, що забезпечує підвищення пікового відношення сигнал/шум зображень на виході системи до 1.1 дБ. Розроблені апаратно-програмні засоби телекомунікаційної системи можуть бути використані для інтелектуального масштабування зображень в системах відеоспостереження з низьким енергоспоживанням, наприклад, у системах технічного та екологічного моніторингу. uk_UA
Keywords: аналіз даних; геоінформаційні системи (ГІС); глибоке навчання; дистанційне зондування; згорткові нейронні мережі (ЗНМ); інтернет речей (IoT); класифікація (класифікація зображень); машинне навчання; регресійний аналіз; лінійна регресія; системи комп’ютерного діагностування (CAD); смартфон; штучний інтелект; штучні нейронні мережі (ШНМ); інтелектуальна система