Соціально-психологічні чинники процесу соціалізації представників різних етнічних груп в поліетнічному просторі. - Собкова, Світлана Іванівна; Собков, Юрій Вікторович (Видавець «ПП Лисенко М.М.»., 2020)
Статтю присвячено розгляду основних закономірностей процесу соціалізації представників етнічних груп в умовах поліетнічного співіснування. Обґрунтовується важливість дослідження проблеми соціалізації в ракурсі етнічної належності. Приділено увагу такій особливості процесу соціалізації, як акультурація. Розкрито умови ефективної міжетнічної взаємодії. Наведено особливості співіснування етносів на прикладі Буковини. Показані деякі характеристики людини, які можуть сприяти соціалізації у будь-якій культурі. Наведено основні підходи до розгляду чинників, які обумовлюють цей процес. Розглянуто універсальні характеристики процесу соціалізації для різних етносів. Як одну з умов успішного співіснування етносів розглянутий принцип толерантності, в основу якого поставлене впровадження розроблених «діалогічних універсалій».
Keywords: соціалізація, етнічна група, етнічна самосвідомість, етнічна ідентичність, етнічна ментальність.