Техніка лінійних вимірювань: метрологія та поліграфія - Ушенко, Олександр Григорович; Житарюк, Віктор Григорович; Ivanskyi, Dmytro (My University, 2021)
У посібнику викладені основи лінійних вимірювань та метрологічне забезпечення єдності таких вимірювань. Понятійний матеріал включає вивчення будови конструкцій базової інструментальної техніки – штанген - та мікрометричних інструментів. Метрологічна єдність лінійних вимірювань забезпечується використанням «Мір довжини кінцевих» як робочих еталонів лінійних мір довжини. Третя частина посібника присвячена найбільш широковживаним механічним та оптичним приладам лінійних вимірювань., таких як індикатор годинникового типу, мінікатор, оптикатор та оптиметр. Застосування останніх неможливе без ознайомлення з технікою забезпечення вимірювальних процедур – інструментальними стояками та їх практичним використанням. Розглядається також інструментальна скоба як мобільний вимірювальний засіб підвищеної точності. Питання практичного застосування та користування названого, правила експлуатації засвоюються при виконанні трьох лабораторних робіт, зміст яких викладений у посібнику. Посібник викладений мовою технічних стандартів, використовує терміни та визначення, рекомендовані Міжнародною організацією по стандартизації (ISO), державними стандартами України та стандартами СРСР, які продовжують діяти в Україні. Англійські еквіваленти наведені лише при їх наявності в наших стандартах.
Keywords: Лінійні вимірювання; Інструменти лінійних вимірювань; штангенциркуль; мікрометр; мінікатор; оптикатор; оптиметр; єдність лінійних вимірювань