Етнічна мистецька традиція у виготовленні прикрас із бісеру Північної Буковини - Збіглей, Марія Василівна (My University, 2024)
У науковій роботі «Етнічна мистецька традиція у виготовленні прикрас із бісеру Північної Буковини» досліджено історію, символіку та художні особливості бісерного мистецтва цього регіону. Особливу увагу приділено еволюції орнаментальних мотивів, їхньому символізму та ролі у формуванні етнічної ідентичності. Робота висвітлює історичний розвиток бісеру на теренах Карпат, його використання в традиційних прикрасах, а також специфіку технік і матеріалів, які застосовувалися майстрами Північної Буковини. Проаналізовано сучасні тенденції в моді, що включають інтерпретацію традиційного мистецтва через сучасну призму. Практична частина спрямована на адаптацію етнічних елементів бісерного мистецтва до сучасного дизайну, що дозволяє зберегти та популяризувати культурну спадщину. Робота є важливим внеском у вивчення українського народного мистецтва та його інтеграцію в сучасний контекст.
Keywords: орнаментика; еволюція бісерних прикрас; використання бісеру в Північній Буковині