Академічна доброчесність яв важливий фактор підвищення якості вищої освіти та забезпечення подальшого розвитку суспільства - Колтунович, Тетяна; Чуйко, Галина; Чаплак, Ян (Видавнича група«Наукові перспективи», 2025)
Стаття присвячена аналізу розуміння феномену академічної доброчесності, цінностей, на яких вона заснована, видів її можливого порушення та способів їх запобігання у науці та покарання за їх вчинення з акцентуванням більшої уваги на здобувачах вищої освіти. Констатується, що найбільш повно поняття академічної доброчесності аналізується у 42 статті Закону України «Про освіту», де визначено його розуміння, види різних порушень академічної доброчесності учасниками освітнього процесу (викладачами і студентами), відповідальність за академічне шахрайство. Крім того, визначення академічної доброчесності, які пропонуються науковцями, різною мірою відображають саме тлумачення цього поняття у Законі. Зазначено, що основними цінностями академічної доброчесності, які визначаються та визнаються науковою спільнотою світу, вважаються цінності чесності (недопущення учасниками освітнього процесу академічного шахрайства), поваги (відсутність зловживань службовим положенням учасників освітнього процесу, прийняття думок один одного), довіри (співпраця і вільний обмін ідеями, відсутність страху за те, що вони можуть бути викрадені кимось і представлені як власні), справедливості (опора на чесність і правильність у поведінці; неупереджене ставлення та прозоре оцінювання учасників освітнього процесу), відповідальності (беручи на себе відповідальність за свої слова і дії, відстоюючи свої моральні принципи за різних умов) та мужності (цілеспрямоване відстоювання гідної поведінки та принципів академічної доброчесності в умовах зовнішнього негативного ставлення до цього). Зроблено висновок, що доброчесність студентів – це чесне, у згоді з мораллю, ставлення до навчання та написання наукових робіт і до цитування наукових джерел, на яких вони базуються; доброчесність означає, що людина вчиться самостійно, відповідально ставлячись до процесу та результатів навчання, і також говорить про те, що й працювати у майбутньому така людина буде самостійно, з готовністю вирішуючи професійні завдання; що, впроваджуючи в освіту України принципи академічної доброчесності варто вивчити з цією метою успішний досвід інших країн.
Keywords: академічна доброчесність, цінності доброчесності, недоброчесність, академічне шахрайство, викладачі, здобувачі вищої освіти