ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ ЯК ОБОВ’ЯЗКОВА СКЛАДОВА ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦЬ РУМУНІЇ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТ - Цибанюк, Олександра Олександрівна; Молдован, Андрій Дмитрович; Дарійчук, Сергій Васильович (Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова., 2023)
Автори статті «Фізичне виховання дітей та молоді як обов’язкова складова педагогічних праць Румунії другої половини ХІХ –початку ХХ ст.» О.Цибанюк, А.Молдован та С. Дарійчуквизначили, що визнання фізичного виховання обов’язковою складовою освітнього процесу із дітьми і молоддю країни доведено активною появою тематичних навчальних курсів, підручників, монографій у досліджуваний період. Такими стали підручники І.Попеску «Педагогіка», монографія С.Велована та І.Попеску «Педагогіка», що приділяли увагу впливу систематичних гімнастичних вправ на виховання порядку, акуратності і дисципліни, моралі і естетики. Цікавим елементом стала характеристика статей тіло виховного спрямування в журналі «Педагогічний орган для освіти і навчання». Виокремленні рекомендації П.Піпоса щодо використання рухливих ігор та гімнастику, а також методичні вказівки для проведення уроку фізкультури. Доведено, що крім педагогічних видань, в цей час з’явились спеціалізовані видання –«Міркування про важливість і необхідність гімнастики» доктора К.І.Істраті, «Фізичне виховання» І.Славічі, розділ «Фізичне виховання» авторства В.Гідіонеску у праці «Шкільна гігієна» тощо.
Keywords: гімнастика, діти та молодь, монографії, навантаження, Румунія, фізичне виховання.