ВПЛИВ ІННОВАЦІЙНОЇ БІЗНЕС-МОДЕЛІ НА СТРАТЕГІЧНИЙ РОЗВИТОК СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ - Терлецька, Юлія (My University, 2025)
У статті узагальнено теоретичні засади формування бізнес-моделі інноваційного розвитку виробничого підприємства у контексті стратегічного розвитку. Доведено, що процес забезпечення високого рівня інноваційності потребує від топ-менеджерів імплементації дієвої бізнес-моделі, яка являє собою інноваційно-стратегічну концепцію функціонування та розвитку підприємства. Встановлено, що бізнес-модель є ефективним інструментом планування та узгодження інтересів усіх безпосередніх учасників інноваційного проекту, оскільки характеризує сукупність структурних елементів операційної діяльності підприємства, які у процесі реалізації проекту забезпечують одержання прибутку та формують унікальні пропозиції для потенційних споживачів. Узагальнено практичний досвід бізнес-моделювання інноваційного розвитку товаровиробника. Проаналізовано вплив інноваційної бізнес-моделі на стратегічний розвиток підприємства. Досліджено детермінанти прогресу бізнес-моделі інноваційного розвитку суб’єкта господарювання. Встановлено, що сьогодні цифрова трансформація бізнесу є тією рушійною силою, яка стимулює зміни у корпоративному світі, підґрунтям яких є практична імплементація новітніх технологій. Доведено, що у процесі зміцнення ринкових позицій суб’єктам господарювання варто коригувати сформовану бізнес-модель набагато частіше, ніж це роблять товаровиробники-конкуренти. Обґрунтовано пріоритети цифрової трансформації бізнес-моделі сучасного підприємства.
THE INFLUENCE OF THE INNOVATIVE BUSINESS MODEL ON THE STRATEGIC DEVELOPMENT OF THE BUSINESS ENTITY
Keywords: бізнес-модель, інноваційний розвиток, пріоритети управління, стратегічний розвиток підприємства, цифрова трансформація бізнес-моделі.