Досвід профілактики рецидивних респіраторних захворювань у дітей - Білоус, Володимир Володимирович (Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Місце і роль фізичної терапії у сучасній системі охорони здоров’я», 2022)
Вступ. Гострі респіраторні вірусні інфекції є одними з найпоширеніших інфекцій, що є відповідальними за майже 120 мільйонів років життя з урахуванням інвалідності, що в сучасних умовах пандемії коронавірусної хвороби, спричиненої вірусом SARS-CoV2, є надзвичайно актуальним [1-2]. Інфекції нижніх дихальних шляхів сягають понад 90% усіх захворювань на ГРВІ, причому приблизно 35% випадків ГРВІ трапляються у дітей віком до 5 років. Хворі із рецидивним характером перебігу таких захворювань, частими респіраторними епізодами у цьому аспекті є особливо вразливими, оскільки кожний повторний епізод захворювання розцінюється як підстава для стартового використання антимікробних засобів та ескалації обсягу терапії в цілому. Виходячи з цього, перспективним і актуальним представляється оптимізація підходів при рецидивній патології органів респіраторної системи у дітей шляхом комплексного впливу на етіологічний компонент, імунну відповідь організму та оптимізацію цитопротекторного захисту. Мета роботи. Шляхом анкетування лікарів першого контакту вивчити оцінку ними ефективності лікувального та профілактичного ефекту «Альпіколу» у дітей при рекурентних респіраторних інфекціях. Матеріал і методи. Робота по вивченню переваг «Альпіколу» проведена шляхом анкетування лікарів першого контакту для отримання зворотного зв’язку щодо їх оцінки профілактичного та лікувального ефекту даного препарату. «Альпікол» є натуральним протизастудним 23 комплексом нового покоління для захисту від респіраторних інфекцій та зміцнення опірності організму, створений методом наукового моделювання завдяки потенціюванню лікувальних властивостей складових компонентів: екстракту плодів бузини чорної (Sambucus nigra); Yestimun® бета-глюкану з екстракту дріжджів Saccharomyces cerevisiae; екстракту кореня пеларгонії африканської (Pelargonium sidoides). Проаналізовано 6093 анкети дітей різного віку. Середній вік пацієнтів становив 7,3±3,3 роки (стандартна похибка – 0,04; mode - 4 роки; min - 1 рік, max - 17 років). У даній вибірці частка хлопчиків практично співпадала із відсотком дівчаток і становила 48,2%% проти 51,8% відповідно (P>0,05). Дитячі дошкільні навчальні заклади відвідували 36,4% пацієнтів, частка школярів становила 49,9%, а решту представляли учні інших навчальних закладів.
Keywords: Гострі респіраторні вірусні інфекції; Альпікол; діти