Історико-культурні ресурси м. Івано-франківськ: рекреаційно-туристичне використання. - Середюк, Аліна Віталіївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У сучасних умовах рекреаційно-туристична галузь України, зокрема культурний туризм в Івано-Франківську, набуває стратегічного значення для збереження національної ідентичності та регіонального розвитку. У даній роботі досліджено теоретичні основи поняття «історико-культурні ресурси», їхню класифікацію та значення в туристичній діяльності. Проаналізовано історико-культурну спадщину Івано-Франківська, її складові — архітектурні пам’ятки, сакральні об’єкти, музеї, публічні простори та меморіальні місця. Розглянуто просторове розміщення об'єктів та їхню роль у формуванні туристичного іміджу міста. Особливу увагу приділено функціонуванню культурної спадщини в умовах воєнного часу, змінам у туристичній сфері та соціально-гуманітарному значенню об'єктів.
Keywords: Івано-Франківськ, історико-культурні ресурси, культурна спадщина, туризм, рекреація, воєнний стан, сталий розвиток.