ФОРМУВАННЯ БЕЗПЕКОВИХ КОМПЕТЕНЦІЙ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ - Львов, Леонід (My University, 2025)
У магістерській роботі представлено комплексне дослідження формування безпекових компетенцій майбутніх учителів фізичної культури у процесі туристичної діяльності. Розкрито теоретико-методичні основи професійної підготовки, здійснено огляд наукових підходів до організації туристично-оздоровчої роботи та визначено ключові компоненти безпекової компетентності: когнітивний, операційно-діяльнісний, організаційно-управлінський, екологічний та домедичний. Обґрунтовано педагогічні умови, що забезпечують ефективне формування зазначених компетенцій, зокрема інтеграцію теоретичних знань і практичної підготовки, використання тренінгових технологій, моделювання ситуацій ризику та проведення навчально-тренувальних походів. Розроблена та впроваджена методика формування безпекових компетенцій була апробована у педагогічному експерименті. Результати дослідження засвідчили статистично значуще підвищення рівня готовності студентів експериментальної групи до організації безпечної туристично-оздоровчої діяльності порівняно з контрольною групою. Встановлено, що цілеспрямована підготовка сприяє розвитку професійної мобільності, відповідальності, стресостійкості та навичок прийняття рішень у природному середовищі. Матеріали роботи можуть бути використані у практиці професійної освіти, удосконаленні навчальних програм та підготовці вчителів фізичної культури до роботи в умовах Нової української школи.
Keywords: безпекові компетенції, спортивно-оздоровчий туризм, домедична допомога, вчитель фізичної культури, професійна підготовка, туристична діяльність, педагогічні умови.