ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ КУЛЬТУР BACILLUS SPP. ЗА КОРОТКО- ТА ДОВГОТРИВАЛОЇ ДІЇ N-(ФОСФОНОМЕТИЛ)ГЛІЦИНУ - Кузема, Валерія Віталіївна (My University, 2025)
Досліджено коротко- та довготривалий вплив різних концентрацій N- (фосфонометил)гліцину на розвиток Bacillus subtilis і Bacillus megaterium. Оцінювали динаміку нагромадження біомаси бактерій за показником оптичної густини та кількістю колонієутворювальних одиниць, можливість реалізації бактеріями стратегії quorum sensing, вміст екзополісахаридів, протеазну активність і рівень фосфатів. Встановлено чітку дозозалежну дію гліфосату: низькі концентрації зумовлювали незначну стимуляцію росту й синтетичних активностей Bacillus spp., високі – пригнічення розвитку вегетативних клітин, появу біоплівок та зниження ферментативних активностей.
Keywords: гліфосат; Bacillus subtilis; Bacillus megaterium; дозозалежність; ріст бактерій