Фінансування освіти в Україні: сучасна проблематика та напрямки її вирішення - Бак, Н.А.; Савчук, А.І. (Israel, Haifa, 2022)
У дослідженні наголошено на тому, що ситуація з фінансуванням галузі освіти в Україні досі відповідала основним європейським тенденціям. Її досягненню сприяло використання усіх дозволених чинним законодавством джерел фінансування освітніх закладів. У ході реформи бюджетної децентралізації змінені механізми фінансування освітніх потреб, зокрема й щодо надання освітньої субвенції місцевим бюджетам. Проте з початком відкритої військової агресії проти нашої держави прогнозовано стан фінансування галузі освіти та окремих освітніх закладів значно погіршився. Окремі заходи, які могли б посприяти виправленню ситуації, на думку авторів, містять державну підтримку банківських програм пільгового кредитування здобуття студентами освіти, надання додаткових податкових пільг тим суб’єктам господарювання, які за власний рахунок укладають угоди на підготовку майбутніх фахівців, або ж напряму фінансують окремі потреби освітніх закладів різних рівнів; активізацію стратегічного партнерства із зарубіжними закладами освіти; використання безкоштовних можливостей онлайн-освіти.
Keywords: освіта, джерела фінансування освітніх закладів, освітня субвенція, податкові пільги