Цифровізація та цифрова платформа в економічному розвитку аграрного сектору - Liubov, Vodianka; Юрий, Татьяна (Товариство з обмеженою відповідальністю «Редакція міжнародного науково-виробничого журналу «Економіка АПК», 2020)
Мета статті – розкрити сучасне значення цифровізації та цифрових платформ для економічного розвитку суб’єктів господарювання аграрного сектору економіки. Методика дослідження. У процесі дослідження використано такі методи: абстрактно-логічний (при вивченні теоретичних основ цифровізації економіки); монографічний (для уточнення сутності відповідних категорій); порі-вняльного аналізу (при дослідженні рівня цифровізації агрохолдингів «Мрія» та «Сварог Вест Груп»); економіко-статистичний (при виявленні тенденцій та закономірностей розвитку економіки держави); ілюстративний (для наочного зображення цифрової платформи аграрного сектору), а також методи системного підходу, групування та узагальнення, інші методи у сфері економічних досліджень. Результати дослідження. Визначено необхідність використання цифрової платформи, особливо для малих і середніх сільськогосподарських підприємств. Зокрема, згадана система дозволить органам державної влади склас-ти план урожайності; подати звіт про виділення субсидій, а також їх використання; провести фінансовий аудит по кожному підприємству; оцінити конкурентні переваги кожного підприємства, а підприємствам провести аналіз даних з метеостанцій; вивчити інформацію про стан ґрунтів; обрати сільськогосподарську культуру для посіву; оцінити ризики втрати урожайності; отримати дані про кліматичні ризики. Елементи наукової новизни. Набули подальшого розвитку теоретичні положення щодо впливу цифровізації економіки на аграрний сектор і необхідність цифровізації виробничих та економічних процесів. Практична значущість. У результаті реалізації запропонованої цифрової платформи в аграрному секторі бу-дуть отримані наступні переваги: підвищиться врожайність сільськогосподарських культур; поліпшиться систе-ма планування польових робіт; знизяться витрати на виробництво продукції на основі ефективного використання ресурсів та науково обґрунтованих підходів. Рис.: 1. Бібліогр.: 17.
Digitalization and digital platform in the economic development of the agricultural sector
Keywords: цифровізація; цифрова платформа; сільське господарство; інновації; інноваційна діяльність