Аксіологічна функціональність категорії “традиція” в європейському контексті XX століття - Якубовська, H. (Чернівці: Рута, 2006)
Суттєва активізація функціонування гомерівської “Одісеї”, як традиційної міфологічної структури, відбувається у XX ст. У трактуванні “Одісеї” особливо відчутною стає нова хвиля змістової деміфологізації образів; широкого розповсюдження в літературі набуває аксіологічне та поведінкове міфологізування, завдяки чому міфологічні паралелі з “Одісеєю” допомагають осмислити глобальні проблеми й колізії. У трактуванні сучасних письменників гомерівських мотивів “Одіссеї” акцент переноситься з подієво-оповідного плану на розробку внутрішнього світу героїв, які стають виразниками сучасних онгологічно-екзистенційних проблем людства.
Keywords: категорія "традиція"; традиційні міфологічні структури; гомерівський мотив "Одісеї"; європейська література ХХ ст.; змістова деміфологізація образів; аксіологічне та поведінкове міфологізування; онгологічно-екзистенційні проблеми