Психологічні особливості стану жінок, які виїхали за кордон у період війни в Україні - Фірчук, Христина Сергіївна (My University, 2025)
У дипломній роботі досліджено психологічні особливості стану жінок-біженок, які були змушені виїхати за кордон у період повномасштабної війни в Україні, зокрема вплив маніпулятивного контенту засобів масової інформації на їхній психічний стан. Розкрито наукові підходи до визначення понять «маніпуляція» та «маніпулятивний вплив», проаналізовано механізми впливу ЗМІ, їхню роль у формуванні громадської думки та емоційного стану. Проведено емпіричне дослідження з використанням психодіагностичних методик (А. Карпова, Ч. Спілбергера, М. Фетискіна та ін.), яке виявило підвищений рівень тривожності та чутливості до інформаційного впливу серед жінок, що перебувають за межами країни. Запропоновано практичні рекомендації щодо підвищення рівня медійної грамотності та зниження психоемоційного напруження.
Keywords: психічний стан; маніпуляція; ЗМІ; інформаційний вплив; медійна грамотність